Поздравления от Кмета на Община Каспичан по случай 113 години независима България

Дата на публикуване: 22.09.2021
Последна актуализация: 06.10.2021

Уважаеми жители на Община Каспичан,

Приемете моите най- искрени поздравления по случай 113 години независима България.

На 22 септември 1908 година
в историческата църква „Св. Четиридесет мъченици“ на старопрестолния Царевец княз Фердинант прочита манифеста за независимостта на България, написан от тогавашния министър- председател Александър Малинов на път към Търново.

Провъзгласяването на държавната независимост е дата, която трябва винаги да помним и повод да почетем родолюбието и силния дух на предците, предоставили ни тази невероятна възможност да живеем в независима България.

Вярвам, че като българи единството, просперитета и доброто бъдеще на нашата страна винаги ще бъдат водещи за нас, както в стремежите, така и в делата ни.

Честит празник!

Милена Недева
Кмет на Община Каспичан

МАНИФЕСТ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.
От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.
Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!
Да живее Българският Народ!